Каталог товарів

​Чи можна залишати смартфон на зарядці на всю ніч? Відповідь та аргументи


Багато користувачів сучасних мобільних телефонів ставлять ці гаджети заряджатися, коли лягають спати, а витягають зарядний кабель з розетки тільки вранці, після пробудження. Таким чином, смартфон лишається увімкненим в електромережу багато годин – навіть після того, як його батарея відновить свій робочий ресурс повністю.

Думки щодо доцільності такої методики заряджання розходяться. Одні вважають відповідний спосіб зручним та безпечним, інші дотримуються діаметрально протилежної точки зору.

Наведена нижче інформація – погляд на відповідне рішення фахівця. Ознайомитись з нею кожному власнику сенсорного телефону буде однозначно корисно.

Чому не варто заряджати телефон уночі?

Багато хто заявить, що ставити цей гаджет на зарядку вдень просто ніколи. Він зауважить, що мобільний пристрій має бути поруч, під рукою чи в кишені – в противному випадку можна пропустити важливий дзвінок чи повідомлення.

Увечері теж не особливо хочеться розставатися зі своїм улюбленим девайсом – саме в цей час відпочинку він актуальний для перегляду новин дня, відео, фільмів та душевного спілкування.

Усе це так, але для самого смартфона багатогодинне нічне заряджання є шкідливим. Наслідком цієї опції стає підвищене навантаження на автономний елемент живлення телефону – акумулятор.

Якщо після того, як ця батарея зарядиться на 100%, кабель не вимкнути від електромережі, АКБ телефону почне відчувати перевантаження. Наслідком такого явища стане те, що батарея почне «сідати» вже за 60, або і навіть за 30 хвилин після відключення смартфона від мережі.

Спеціалісти радять підтримувати заряд цього мобільного гаджета в межах від 20% до 80%. Допускання мінімуму, як і максимуму провокуватиме ряд неприємностей, що вкрай небажані і навіть небезпечні:

  • порушення роботи девайсу – термін експлуатації телефонного акумулятора внаслідок відповідного недопустимого поводження з ним скоротиться;
  • надто тривала, багатогодинна зарядка може призвести до вибуху смартфона – даний ризик зростає в рази за наявності в АКБ мобільного пристрою найменших, невидимих для неозброєного ока, механічних пошкоджень;
  • наслідком перегріву акумуляторної батареї телефону стає загоряння мобільника – вірогідність пожежі вища, якщо девайс під час зарядки знаходиться в ліжку чи серед інших легкозаймистих матеріалів та речей;
  • батарея ще більше ризикує швидко вийти з ладу, якщо в такому випадку використовується неоригінальний зарядний пристрій;
  • відповідний метод згубно діє і на кабель – провід може пошкодитись і вдарити користувача електричним струмом.

Смартфон, коли він стоїть на зарядці продовж тривалого часу, перегрівається, бо його літій-іонна АКБ після отримання стовідсотково заряду в даній ситуації починає позбуватися надлишкової потужності – віддавати її у вигляді тепла.

Умови безпечної зарядки смартфона

Існує кілька правил, що гарантують безпечне використання мобільного телефону й максимально тривалий термін експлуатації його інтегрованого елемента живлення.

  1. Перед встановленням гаджета на зарядку інтернет у ньому потрібно вимкнути, а всі фонові процеси позакривати – таким способом можна мінімізувати навантаження на пристрій.
  2. Не слід допускати повного розряджання батареї. Якщо заряд АКБ смартфона упав до 20-15%, він уже терміново потребує зарядки. Коли такої можливості наразі нема, треба увімкнути режим енергозбереження.
  3. Пристрої для зарядки слід використовувати тільки оригінальні. У них виробниками можуть бути передбачені механізми, що забезпечують захист від перевантажень, блокують перегрів та не допускають коротких замикань.
  4. Особливо під час заряджання необхідно виявляти увагу до моделей телефонів минулих поколінь – у них точно контролеру, що блокує перегрів і зупиняє заряд, нема.

Смартфон під час зарядки має бути в полі зору людини – найкраще, якщо в цей час власник мобільного телефону зможе стежити за ним.

Цікаво знати

Існує кілька аспектів зарядки мобільного гаджета, знання яких допоможе йому служити довше:

  • акумулятору телефону шкодить не так застосування батареї стороннього виробника, як використання неякісної його підробки, дешевої копії;
  • думка, що користуватися мобільним девайсом тоді, коли він заряджається, небезпечно, навряд відповідає дійсності, але в такому випадку процес зарядки пристрою значно подовжиться;
  • деякі новітні модифікації смартфонів можна заряджати вночі за умови встановлення на них застосунку Battery Charge Limit – ця програма автоматично блокує заряд гаджета, коли ресурс його АКБ відновлений на 80% (але вона водночас скорочує час автономної роботи пристрою);
  • для сенсорного телефону набагато більш щадною є підзарядка, ніж глибока зарядка «з нуля» (але таке рішення є доцільним для щойно купленого мобільного девайса);
  • найбільш вразливими для заряджання батареї, що «сіла» повністю, літій-іонні акумулятори телефонів виробництва топових брендів Samsung та Apple.

Не так давно з’явилися бездротові зарядки смартфонів – вони дозволяють відновлювати потенціал батареї гаджета без кабелю та електромережі. Таке рішення дуже ергономічне для дорожніх умов, готелю та офісу, але є думка, що воно створює шкідливі для здоров’я магнітні поля. Безпровідні системи заряджають телефони повільніше, ніж це робить класичний кабель.

Також варто враховувати якість зарядки без дротів й сумісність її з телефоном – у цих пристроїв є свої плюси й мінуси.

Відновлення паролю
Ми відправимо вам СМС з новим паролем
Вхід
Забули пароль?
У мене немає облікового запису Реєстрація
Реєстрація
У мене вже є аккаунт Вхід
Обратная связь
Спасибі!
Наші менеджери зв'яжуться з вами для уточнення деталей